Het antwoord op jouw vraag niet gevonden? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Veelgestelde vragen
Algemeen
Bij R-NP Woningbouw werken we mee aan jouw bouwdroom, wat die droom ook mag zijn. Zo zijn we gespecialiseerd in rijhuizen, vrijstaande woningen en villa’s voor particulieren. In uitvoering voor professionals bouwen wij ook volledige appartementsgebouwen of residenties.
Bouwvoorbereiding
Wanneer je een bouwgrond kiest, moet je met verschillende zaken rekening houden zoals:
- Bouwvoorschriften: je bouwvoorschriften kan je opvragen bij de verkoper en/of bij de gemeente. Hierin worden de voorwaarden vermeld waaraan je toekomstige woning moet voldoen.
- Bodemkwaliteit: bij R-NP raden we steeds aan om op voorhand al een bodemonderzoek te laten doen. Tijdens dit onderzoek meten ze de draagkracht van de bodem. Dit mag ook zeker niet worden verward met het bodemattest dat je krijgt bij aankoop van de grond gezien dit enkel handelt over de gegevens die bekend zijn.
- Oriëntatie: licht heeft een belangrijke invloed op je levenskwaliteit. Het is dan ook belangrijk om bij het ontwerpen van je woning rekening te houden met de oriëntatie van je tuin.
- …
Om te bouwen heb je een omgevingsvergunning nodig welke je kan aanvragen bij het omgevingsloket. De gemeente gaat vervolgens binnen de 30 dagen na of je aanvraag volledig en dus ontvankelijk is. Is dit niet het geval, dan wordt de termijn voor het onderzoek opgeschort tot de ontbrekende stukken aangeleverd worden.
Bouwproces
De volledige bouw van een nieuwbouwwoning duurt ongeveer een jaar. De exacte duurtijd van het bouwen van een nieuwbouw kan wel heel sterk variëren en is afhankelijk van verschillende zaken.
R-NP Woningbouw helpt graag om van jouw nieuwbouwwoning een echte thuis te maken, maar bij zo’n proces komen enkele belangrijke stappen kijken. We nemen je er graag mee door:
- Eerste samenkomst: van zodra alle administratie & vergunningen mee in orde zijn, kunnen we aan de slag met je nieuwbouwwoning. We komen altijd eerst even samen om je voor te stellen aan het team. Daarnaast overlopen we ook samen de uit te voeren werken en de planning.
- Werfvoorbereiding: om eenmaal van start te kunnen gaan is het belangrijk dat de nodige bestellingen en aankopen worden gedaan. Ook starten we al met de eerste grond- en funderingswerken om een goede basis te leggen voor jouw droomwoning.
- Ruwbouwwerken: zodra de fundering gelegd is, kunnen onze ruwbouw-specialisten van start gaan met het metselwerk en het plaatsen van gevelsteen.
- Ruwbouwafwerking: in samenwerking met enkele andere partners zorgen wij ervoor dat je een waterdicht dak boven je hoofd krijgt, dat er leidingen ingeslepen en geplaatst kunnen worden en dat het buitenschrijnwerk correct geplaatst wordt.
- Pleisterwerken & chapewerken: eenmaal je nieuwe woning er staat, zorgen wij ervoor dat er wordt gepleisterd, geïsoleerd, verwarming gelegd en chape gegoten.
- Vloer-en tegelwerken: we starten met de vloer- en tegelwerken van zodra de chape voldoende gedroogd is.
- Afwerking voor oplevering: nu is het alleen nog zaak om binnendeuren te plaatsen, de trap af te werken en te zorgen voor de keuken en het sanitair. In deze fase zorgen we ook dat je beroep kan doen op elektriciteit.
- Oplevering: je nieuwbouwwoning is nu zo goed als klaar. Interieur kiezen en je settelen is nu nog de boodschap.
Financieel
De prijs die je betaalt voor je nieuwbouwwoning hangt af van verschillende factoren waaronder:
- De regio waar je de woning wil bouwen: elke regio heeft zo zijn eigen regelgeving die een invloed kunnen hebben op de totale kostprijs.
- De kwaliteit van je bouwgrond: de prijs hangt ook af van de kwaliteit van je bouwgrond. Hier hebben we het dan over zaken als welke fundering noodzakelijk is en wat de hellingsgraad van de bouwgrond is. Beide zaken kunnen een invloed hebben op de uiteindelijke prijs.
- De gewenste afwerking: jouw keuze voor technologie en afwerking heeft uiteraard ook een impact op de prijs.
Om een juiste inschatting te krijgen, raden wij je aan om een aangepaste prijsofferte aan te vragen voor jouw project.
In België heb je het voordeel dat je beroep kan doen op verschillende steunmaatregelen als je wil bouwen of renoveren. De beste plaats om je hierover in te lezen is op de website: https://www.belgium.be/nl/huisvesting. Wel dien je er rekening mee te houden dat elk gewest zijn eigen regels heeft wat betreft het uitkeren van premies.